Chybí Vám nápad na svačinu na víkend? Připravili jsme si pro Vás recept na tzatziki z červené řepy, které můžete podávat i jako side dish, předkrm před hlavním jídlem nebo prostě jen s žitným pečivem. Nebojte se použít lněný olej ve studené kuchyni a zahrnout do svého jídelníčku esenciální mastné kyseliny. Zároveň lněný olej neobsahuje lepek.
Základní ingredience
- 2 červené řepy
- 1 nebo 2 stroužky česneku
- 1 lžička jablečného octa
- 1 salátová okurka
- jemně nasekaný kopr
- 1 lžíce lněného oleje
- 250g bílého jogurtu
- sůl, pepř na dochucení
Postup
Řepu společně s okurkou nakrájíme na drobno. Přidáme rozmačkaný česnek, jablečný ocet, kopr a lněný olej. Na závěr přidáme jogurt a dochutíme solí a pepřem. Dobře promícháme a necháme alespoň 30 minut odležet v lednici. Podáváme s žitným pečivem. Dle chuti si můžete recept upravit a přidat i cibuli nebo pažitku.
V teplých letních dnech je důležité se zaměřit na skladování lněných produktů, které jsou náchylné na přímý sluneční svit nebo vysoké teploty i přesto, že naše produkty vždy putují do černých nebo tmavých láhví, které by částěčně měly zabraňovat svitu. Lněný olej můžeme skladovat v tmavé chladné místnosti např. špajz, ale po otevření bychom měli olej přemístit do lednice, stejný postup následuje u jablečného octu. Lněná vláknina nemá až tak přísné podmínky pro skladování a i po prvním otevření jí můžeme nechat na nějakém chladnějším tmavém místě. Lněné semínko doporučujeme nechat také na chladném a tmavém místě a nejlépe uzavřené v uzavíratelném sáčku, sklenici nebo krabičce.