Zdravější varianta pro pečivo, které si bez problému můžete udělat doma a víte, co je v chlebu obsaženo. Lněné semínko je důležité pečlivě rozdrtit těsně před užitím k usnadnění trávení a následnému lepšímu vstřebávání. Praktickou náhradou lněných semínek je přidání lněné vlákniny.
Základní ingredience
|
Postup
Smíchejte vodu, med a kvasnice. Nechejte 3 až 4 minuty odpočinout. V jiné míse smíchejte ovesné vločky, nebělenou mouku, mleté lněné semínko, syrovátku v prášku a sůl. Tyto suché přísady vmíchejte ke směsi s kvasnicemi a dobře promíchejte.
Tuto směs pak pět minut ručně šlehejte, přidejte celozrnnou mouku a těsto zpracujte, dokud není tuhé. Nechejte 15 minut kynout. Pěstí těsto zpracujte a nechejte kynout dalších 15 minut. Opět těsto zpracujte pěstí a vytvarujte do bochníků. Nechejte těsto kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Bochníky pečte při 175ºC po dobu 40 až 45 minut.