Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče. Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.

KONTAKTY

Walramcom, s.r.o.
Větrná 1809/18, 792 01 Bruntál
Česká republika
tel: +420 725 010 102
info(a)walramcom.cz

ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 28 Kč
Dostupné
naše cena 629 Kč
Nedostupné
naše cena 542 Kč
Dostupné

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 358 Kč
Dostupné
naše cena 28 Kč
Dostupné
naše cena 568 Kč
Nedostupné

Vše o lnu » Co je len
Len a jeho účinky na zdraví


LEN SETÝ

Len setý je jednoletá bylina, která dorůstá výšky asi 1,2 m. Lodyha je přímá a lysá a je zakončená tenkým kořenem. Listy má len úzké a kopinaté, zespod žilnaté. Drobný květ je blankytně modrý. Plodem je pětipouzdrá tobolka, která obsahuje světle hnědá a lesklá semena.

Len dobře roste prakticky všude, není náročný na pěstování. Vyhovuje mu dobře prostupná půda a má rád slunce. Len kvete od června do srpna.

Len pro semena se sklízí v době plné zralosti, kdy jsou semena hnědá a listy opadané. Kosí se celá nať, která se pak váže do snopků. Po vysušení se semena vymlátí a nechají se dosušit.

Len setý - Walramcom


Historie lnu

Len je opravdu starou rostlinou. Lidé len pěstovali pro jeho mnohostranné užití – tkali z něho látky, používali semena k léčbě. První zmínky o existenci lnu pocházejí už z doby cca 7 000 let př. n. l. Odborníci se přou, jestli jeho kolébkou je Jižní Amerika nebo Irán. Do Evropy se dostal asi o 4 000 let později, první nálezy pocházejí z území Švýcarska.

Len je rostlina, která je úzce spjata s kulturní a zemědělskou historií lidstva. Vždyť staří Egypťané dokázali se lnem doslova zázraky. Mumie faraonů byly zavinuty do lněných pruhů, které byly dlouhé až 200 metrů a vydržely dodnes.

V Českých zemích byl len vždy tradiční rostlinou a v minulosti byl využíván a pěstován daleko více než dnes. Jedna z nejstarších zmínek o pěstování lnu pochází z Podkrkonoší, které se stalo tradičním místem pro pěstování lnu a jeho zpracování. Na Bruntálsku se len pěstoval asi od 15. století. Velký rozvoj pěstování lnu nastal za doby Marie Terezie.

Pěstování a zpracování lnu bylo a je vystaveno velké konkurenci v podobě bavlny. Mnohá tradiční místa pěstování lnu zanikla a teprve dnes se pomalu k jeho pěstování a zpracování začínáme vracet. Nejen kvůli vláknu, také kvůli semenům, jejichž účinky na lidský organismus jsou nedocenitelné.



Dr. Johanna Budwig – objevitelka kouzla lněného semínka

Naši předkové lněné semínko používali především jako lék pro zvířata. Výhody semínka pro zdraví lidí objevila a popsala významná evropská odbornice v oblasti výživy a tuků Dr. Johanna Budwig.

Dr. Budwig studovala vzorky krve svých pacientů a hledala nějakou souvztažnost mezi její kvalitou u nemocných a zdravých lidí. Po prostudování tisíců krevních vzorků objevila rozdíl, spočívající v tom, že zdraví lidé mají v krvi vyšší obsah tuků řady Omega-3 než nemocní. Omega-3 patří mezi základní mastné kyseliny, nezbytné pro správnou činnost organizmu. Začala hledat nejlepší cestu jak získat tuky Omega-3, které by se vhodně rozpouštěly v lidském organizmu, až nakonec po mnoha experimentech zjistila, že nejbohatším zdrojem tuků typu Omega-3 jsou droboučká semínka lnu.

Na základě těchto pozorování začala Dr. Budwig léčit své pacienty podáváním stravy, již tvoří kombinace vysoce kvalitního lněného oleje bohatého na tuky Omega-3 a tvarohu nebo jogurtu, obsahujícího velmi kvalitní bílkovinu. Důvod ke smíchání oleje s proteiny spočívá v tom, že jejich kombinace s olejem umožňuje rozpouštění tuku ve vodě, takže je tělem absorbován rychleji.

Dietu s olejem z lněných semen sestavila Dr. J. Budwig již v roce 1951 a v roce 1990 ji znovu přezkoumal MUDr. Dan C. Roehm, FACP (onkolog a bývalý kardiolog), který ve své zprávě napsal: "Tato sestava představuje daleko nejúspěšnější protirakovinovou dietu na světě."


V čem tkví kouzlo lněného semínka?

V malém semínku je koncentrována velká síla. Lněné semínko je složeno ze 42 % z tuků a z 28 % vlákniny. Díky tomu je vynikajícím zdrojem Omega 3 mastných kyselin. Dále se skládá z lignanů a vlákniny. Všechny tyto tři složky jsou důležité a společně přispívají k zachování zdraví.

Z lněného semínka se vyrábí lněný olej, který patří k nejhodnotnějším olejům vůbec. Samotné lněné semínko můžete používat jako přísadu do moučníků, sypat jím pečivo, přidávat do kaší. Důležité je ale semínko pořádně rozkousat. Z odpadu po lisování lněného oleje se vyrábí velmi hodnotná lněná vláknina.



Užíváním produktů z lněného semínka ovlivníte své zdraví takto:

  • kontrola tlaku v krevních cestách, kloubech a očích
  • kontrola a upravování zánětů a oteklin
  • úprava produkce hormonů
  • úprava imunity
  • úprava nervových přenosů ovlivňující náladu, poruchy emocí
  • posílení buněčné membrány
  • vylepšení struktury pleti a vlasů
  • podpora lepšího okysličování organismu
  • regulace funkce ledvin a rovnováha tělesných tekutin
  • zdroj energie pro svaly
MjdkMzM5NG