Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče. Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.

KONTAKTY

Walramcom, s.r.o.
tel: +420 725 010 102
info(a)walramcom.cz

ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 869 Kč
Dostupné
naše cena 543 Kč
Dostupné

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 28 Kč
Dostupné
naše cena 568 Kč
Dostupné
naše cena 358 Kč
Dostupné

Vše o lnu » Co je len
Len a jeho účinky na zdraví


LEN SETÝ

Len setý je jednoletá bylina, která dorůstá výšky asi 1,2 m. Lodyha je přímá a lysá a je zakončená tenkým kořenem. Listy má len úzké a kopinaté, zespod žilnaté. Drobný květ je blankytně modrý. Plodem je pětipouzdrá tobolka, která obsahuje světle hnědá a lesklá semena.

Len dobře roste prakticky všude, není náročný na pěstování. Vyhovuje mu dobře prostupná půda a má rád slunce. Len kvete od června do srpna.

Len pro semena se sklízí v době plné zralosti, kdy jsou semena hnědá a listy opadané. Kosí se celá nať, která se pak váže do snopků. Po vysušení se semena vymlátí a nechají se dosušit.

Len setý - Walramcom


Historie lnu

Len je opravdu starou rostlinou. Lidé len pěstovali pro jeho mnohostranné užití – tkali z něho látky, používali semena k léčbě. První zmínky o existenci lnu pocházejí už z doby cca 7 000 let př. n. l. Odborníci se přou, jestli jeho kolébkou je Jižní Amerika nebo Irán. Do Evropy se dostal asi o 4 000 let později, první nálezy pocházejí z území Švýcarska.

Len je rostlina, která je úzce spjata s kulturní a zemědělskou historií lidstva. Vždyť staří Egypťané dokázali se lnem doslova zázraky. Mumie faraonů byly zavinuty do lněných pruhů, které byly dlouhé až 200 metrů a vydržely dodnes.

V Českých zemích byl len vždy tradiční rostlinou a v minulosti byl využíván a pěstován daleko více než dnes. Jedna z nejstarších zmínek o pěstování lnu pochází z Podkrkonoší, které se stalo tradičním místem pro pěstování lnu a jeho zpracování. Na Bruntálsku se len pěstoval asi od 15. století. Velký rozvoj pěstování lnu nastal za doby Marie Terezie.

Pěstování a zpracování lnu bylo a je vystaveno velké konkurenci v podobě bavlny. Mnohá tradiční místa pěstování lnu zanikla a teprve dnes se pomalu k jeho pěstování a zpracování začínáme vracet. Nejen kvůli vláknu, také kvůli semenům, jejichž účinky na lidský organismus jsou nedocenitelné.



Dr. Johanna Budwig – objevitelka kouzla lněného semínka

Naši předkové lněné semínko používali především jako lék pro zvířata. Výhody semínka pro zdraví lidí objevila a popsala významná evropská odbornice v oblasti výživy a tuků Dr. Johanna Budwig.

Dr. Budwig studovala vzorky krve svých pacientů a hledala nějakou souvztažnost mezi její kvalitou u nemocných a zdravých lidí. Po prostudování tisíců krevních vzorků objevila rozdíl, spočívající v tom, že zdraví lidé mají v krvi vyšší obsah tuků řady Omega-3 než nemocní. Omega-3 patří mezi základní mastné kyseliny, nezbytné pro správnou činnost organizmu. Začala hledat nejlepší cestu jak získat tuky Omega-3, které by se vhodně rozpouštěly v lidském organizmu, až nakonec po mnoha experimentech zjistila, že nejbohatším zdrojem tuků typu Omega-3 jsou droboučká semínka lnu.

Na základě těchto pozorování začala Dr. Budwig léčit své pacienty podáváním stravy, již tvoří kombinace vysoce kvalitního lněného oleje bohatého na tuky Omega-3 a tvarohu nebo jogurtu, obsahujícího velmi kvalitní bílkovinu. Důvod ke smíchání oleje s proteiny spočívá v tom, že jejich kombinace s olejem umožňuje rozpouštění tuku ve vodě, takže je tělem absorbován rychleji.

Dietu s olejem z lněných semen sestavila Dr. J. Budwig již v roce 1951 a v roce 1990 ji znovu přezkoumal MUDr. Dan C. Roehm, FACP (onkolog a bývalý kardiolog), který ve své zprávě napsal: "Tato sestava představuje daleko nejúspěšnější protirakovinovou dietu na světě."


V čem tkví kouzlo lněného semínka?

V malém semínku je koncentrována velká síla. Lněné semínko je složeno ze 42 % z tuků a z 28 % vlákniny. Díky tomu je vynikajícím zdrojem Omega 3 mastných kyselin. Dále se skládá z lignanů a vlákniny. Všechny tyto tři složky jsou důležité a společně přispívají k zachování zdraví.

Z lněného semínka se vyrábí lněný olej, který patří k nejhodnotnějším olejům vůbec. Samotné lněné semínko můžete používat jako přísadu do moučníků, sypat jím pečivo, přidávat do kaší. Důležité je ale semínko pořádně rozkousat. Z odpadu po lisování lněného oleje se vyrábí velmi hodnotná lněná vláknina.



Užíváním produktů z lněného semínka ovlivníte své zdraví takto:

  • kontrola tlaku v krevních cestách, kloubech a očích
  • kontrola a upravování zánětů a oteklin
  • úprava produkce hormonů
  • úprava imunity
  • úprava nervových přenosů ovlivňující náladu, poruchy emocí
  • posílení buněčné membrány
  • vylepšení struktury pleti a vlasů
  • podpora lepšího okysličování organismu
  • regulace funkce ledvin a rovnováha tělesných tekutin
  • zdroj energie pro svaly
ODVlY2