Pokud chcete připravit dětem do školy, nebo sobě do práce zdravou svačinu, zapomeňte na tavené sýry a margarín a zkuste domácí pomazánky.
Pro přípravu pomazánky s ředkvičkami budete potřebovat
- svazek ředkviček
- 2 vejce uvařená natvrdo
- 250 g bílého jogurtu nebo smetany
- 2 polévkové lžíce lněného oleje
- nastrouhaný tvrdý sýr
- sůl, pepř a sladkou papriku na dochucení
Postup
Ředkvičky nejprve postrouhejte najemno, přidejte smetanu nebo jogurt, lněný olej, nastrouhaný sýr a nahrubo nastrouhaná vejce. Promíchejte a dochuťte solí a kořením. Pomazánku můžete ozdobit kolečky ředkviček a okurky, její chuť je možné zvýraznit i najemno nakrájenou petrželkou.
Ředkvičky jsou zdrojem vitamínu C a kyseliny listové. Lněný olej doplňuje do naší stravy důležité omega-3 kyseliny. Jejich nedostatek v organismu se projevuje oslabenou imunitou, hyperaktivitou, ale i problémy s učením, pamětí a únavou.